Hoe bouw je een goede paddock afrastering Hoe bouw je een goede paddock afrastering Hoe bouw je een goede paddock afrastering Hoe bouw je een goede paddock afrastering Hoe bouw je een goede paddock afrastering
Wat maakt een goede omheining? Eerst het belangrijkste: Een goede omheining van de paddock is perfect beveiligd en in overeenstemming met de wetten op de dierenbescherming.

Vakkundige montage zorgt voor duurzame omheiningen

Vrij rondlopen en grazen op de wei zijn essentieel voor de gezondheid van een paard. Een vakkundig gemonteerde paddockomheining beschermt mens en dier evenzeer. Gewonde of ontsnapte paarden, evenals verkeersongevallen als gevolg van slecht doordachte en onprofessioneel gemonteerde paddockafrasteringen komen veel voor. De veehouder is altijd verantwoordelijk wanneer zijn beesten ontsnappen en is aansprakelijk voor de veroorzaakte schade.

Wat maakt een goede omheining? Eerst en vooral: Een goede paddock afrastering is perfect veilig en in overeenstemming met de dierenbeschermingswetten.

Veilige & stevige paddock afrastering

Paarden zijn vluchtdieren. Als ze de kans krijgen, zullen ze proberen te ontsnappen. Een bijna onzichtbare stroomgeleiding binnen een zeer dun touw verhoogt het risico op een uitbraak aanzienlijk. Bovendien spelen de hoogte en de stabiliteit van de omheining een belangrijke rol in termen van veiligheid: als de omheining te laag is of de palen schuin en slap staan, neemt het risico van een uitbraakpoging toe.

Overeenstemming met de dierenbeschermingswetten
Een slecht gebouwde omheining van de paddock kan de dieren ernstig verwonden en schade toebrengen. Als u uw paddock omheint met koorden, bestaat het risico dat (vooral jongere) paarden verstrikt raken. In het ergste geval kunnen ze zich zo erg verwonden dat ze moeten worden afgemaakt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor prikkeldraad.

Dus, houten omheining of elektrische geleiding?
Het is duidelijk dat dieren niet verstrikt kunnen raken in een houten omheining. Het ontsnappingsrisico is zeer gering: De rails – waarvan er 2, 3, of meer worden gemonteerd – vormen een indrukwekkend visueel spervuur, in tegenstelling tot een dunne elektrische afrastering, vooral wanneer de touwen na verloop van tijd doorhangen. Bovendien: Zodra de elektrische stroom wegvalt – bijvoorbeeld veroorzaakt door struiken, grassen of gevallen takken – zullen de paarden de gelegenheid aanvoelen om te ontsnappen.

Waarom kiezen voor een houten paddock omheining?
Met de juiste voorbehandeling, resp. impregnatie, kunnen houten omheiningen een levensduur tot 20 jaar hebben. Bovendien vermindert u, dankzij de juiste houtverduurzaming, het risico op doorschieten van de palen aanzienlijk. Diereneigenaars hoeven niet te vrezen voor duur onderhoud. Moderne houten weideafsluitingen zijn bestand tegen barre weersomstandigheden en hun natuurlijke uitstraling past heel mooi in het rurale landschap.

Waar moet u op letten bij de aanleg van een houten paddock?
Voor de hoogte van een paddock kan een eenvoudige vuistregel worden gehanteerd:

Hoogte = 4/5 van de schofthoogte van het langste paard op de weide

Minstens 1/3 van de totale lengte van de paal moet onder de grond zitten om de stabiliteit van de omheining te garanderen Bij gemengde begrazing moet het onderste deel van de paddock eventueel van draad worden voorzien.

Speciale aandacht moet worden besteed aan de veldhekken: Het is van cruciaal belang om het houten frame correct in elkaar te vijzen en te schroeven. Een extra dwarsbalk is nodig voor verdere stabilisatie. Scherpe randen, versplinterd materiaal, uitstekende spijkers of gaas moeten overal worden vermeden.

Wie bouwt paddock omheiningen?
Een duurzame, perfect veilige en esthetisch aantrekkelijke omheining van de paddock moet worden toevertrouwd aan professionals. Daarom hebben wij bij Peter Müller het modulaire afrasteringssysteem DURAfence ontworpen. In 4 eenvoudige stappen kunt u uw eigen omheining individueel configureren volgens uw behoeften en kwaliteitseisen.

Dankzij de modernste apparatuur en gekwalificeerd personeel zorgen wij voor:

Professioneel advies ter plaatse
Gestandaardiseerde drukimpregnering
Perfect gevormde montage in een handomdraai
Een DURAfence paddock afrastering is altijd een uniek exemplaar: individueel geconfigureerd afhankelijk van de terreinomstandigheden

Houtbouw Gent werkt met enkele aanbevolen partners

3bouw.

Bent u ook op zoek naar een energiebesparende Houtskeletbouw  BEN-woning die wordt gekenmerkt door duurzaamheid, energiebesparende technieken, een zeer laag E-peil én haar milieuvriendelijkheid? Een huis dat comfort biedt, maar ook zeer snel kan worden gebouwd en opgeleverd? Ga dan voor houtskeletbouw van 3bouw.

Kantoor

Zone Reme 1
2260 Westerlo
info@3bouw.be
Tel: 014 70 47 47